Ce este si cum se manifesta sindromul de tunel carpian?
Ce este sindromul de tunel carpian?
Sindromul de tunel carpian este o neuropatie de compresie ce apare atunci cand nervul median, unul dintre principalii nervi ai membrului superiori, devine comprimat atunci cand trece prin tunelul carpian, un pasaj mic aflat in incheietura mainii. Acest nerv asigura sensibilitate pe fata palmara a primelor patru degete ale mainii. De asemenea, inerveaza unii muschi ai mainii ce se ocupa cu realizarea miscarilor fine. Cand este comprimat, nervul median provoaca simptome precum amorteala, furnicaturi, durere si slabiciune in mana, in special in degete.
Dupa cum am spus, nervul median trece printr-un canal ingust din incheietura mainii, numit tunel carpian. Acest canal este format din oase carpiene dispuse in arcada si de o banda dura de tesut cunoscuta sub numele de ligamentul carpian transvers, care se afla in partea de sus. Orice element din tunelul carpian (de exemplu, tendoanele) care se inflameaza, pune presiune asupra nervului median, provocand aparitia acestei afectiuni.
Sindromul de tunel carpian afecteaza oameni de toate varstele, dar este mai frecvent la persoanele de peste 50 de ani. De asemenea, s-a constatat ca boala este mai des intalnita la femei decat la barbati.
Cauzele sindromului de tunel carpian
Sindromul de tunel carpian este cauzat de compresia nervului median in tunelul carpian. Exista o multime de motive pentru care se poate intampla acest lucru si este adesea dificil sa identifici o cauza specifica. Urmatorii factori de risc pot creste riscul de aparitie a afectiunii:
- efectuarea de miscari repetitive care pun incheietura mainii intr-o pozitie nefireasca – fie foarte flectata, fie extinsa (indoita fie inainte, fie inapoi);
- sarcina – retentia de lichide din timpul sarcinii poate avea loc si in tunelul carpian, punand presiune asupra nervului median;
- obezitatea;
- anumite probleme de sanatate, cum ar fi diabetul zaharat sau hipotiroidismul;
- anumite afectiuni inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoida;
- un traumatism la nivelul incheieturii mainii;
- un chist sau un nodul care ar putea apasa pe nervul median sau care ar putea ingusta tunelul carpian.
Cum se manifesta sindromul de tunel carpian?
Cand ai sindrom de tunel carpian, vei simti diferite senzatii suparatoare la nivelul primelor patru degete ale mainii. Simptomele includ:
- amorteala;
- furnicaturi;
- slabiciune si dificultati de prindere a obiectelor;
- durere sau senzatie de arsura.
Poti avea simptome la ambele maini sau doar la una. La inceput, aceste senzatii se simt doar la degete, apoi se vor extinde in intreaga mana si, ulterior, in brat. Chiar daca se pot usura si pot disparea pentru un timp, ele se vor intoarce si se vor agrava daca boala este lasata netratata, sindromul de tunel carpian fiind o afectiune progresiva.
Simptomele sindromului de tunel carpian sunt adesea mai intense noaptea si te pot trezi din somn. Anumite activitati pot declansa insa aparitia lor in timpul zilei.
Daca te confrunti cu oricare dintre aceste simptome, contacteaza cat mai curand un medic specializat in bolile si chirurgia mainii pentru un diagnostic corect si un tratament corespunzator.