13 iunie 2024

Check-Engine – Tot ce trebuie să știți despre indicatorul motor.

Sunteți probabil curioși dacă ar trebui să opriți imediat într-un loc de parcare sau să mergeți la cel mai apropiat service auto.

V-ați confruntat vreodată cu situația în care ați condus mașina și, din senin, indicatorul „Verificare Motor” sau mesajul „Check-Engine” s-au aprins pe tabloul de bord? Cu siguranță, ați avut o mulțime de întrebări, cum ar fi dacă puteți continua să conduceți până la destinație, dacă motorul se va deteriora sau va avea probleme imediat.

Sunteți probabil curioși dacă ar trebui să opriți imediat într-un loc de parcare sau să mergeți la cel mai apropiat service auto. De asemenea, cu siguranță v-ați întrebat cât de costisitoare va fi reparația.

Doar cei care au experimentat o astfel de situație știu câte întrebări pot apărea în mintea lor. Așadar, pentru a vă ajuta să înțelegeți mai bine cum să reacționați atunci când vedeți acest martor luminat în bordul mașinii, vă invităm să citiți acest articol împreună cu noi.

În primul rând, nu trebuie să vă faceți prea multe griji când observați că acest martor se aprinde în tabloul de bord, deoarece situația nu este la fel de periculoasă pe cât pare sau pe cât v-ați putea imagina.

Semnificația Indicatorului „Check Engine” din Bord

Când acest martor se aprinde și îl observați în tabloul de bord al mașinii, acest lucru indică faptul că există o problemă minoră, fie la nivelul motorului mașinii, fie în sistemul electric. Nu este vorba despre o problemă gravă. Unele companii producătoare de automobile utilizează acest martor de verificare a motorului și pentru problemele minore.

Pentru a fi mai expliciți și pentru a înțelege mai bine, acest martor al motorului poate să se aprindă în bordul mașinii deoarece este momentul să mergeți la service pentru a schimba bujiile sau pentru a efectua o schimbare de ulei. Prin urmare, nu trebuie să vă îngrijorați când vedeți acest senzor aprins în bordul mașinii.

Există și alte motive pentru care acest martor se poate aprinde în bord, cum ar fi probleme minore la motor, precum înlocuirea capacului rezervorului de combustibil sau probleme legate de emisiile de gaze de eșapament.

De asemenea, acest martor poate să se aprindă și să fie vizibil în tabloul de bord atunci când unul dintre fluidele mașinii necesita completare, fie că este vorba despre ulei, lichid de frână, lichid de răcire sau lichid de transmisie.

Ce să Faci Când Se Aprinde Indicatorul „Check Engine” în Bord?

În mod obișnuit, atunci când plecați la drum alături de cei dragi, nu vă așteptați să vedeți acest martor aprins în bordul mașinii, deci, cel mai probabil, nu aveți la îndemână instrumentele de diagnosticare care v-ar putea ajuta.

În astfel de situații, este crucial să examinați cu atenție indicatorul luminat în bord și să înțelegeți cât mai multe detalii despre el.

Deci, în cazul în care martorul motorului se aprinde în tabloul de bord și are culoarea galbenă, nu există motive majore de îngrijorare, deoarece problema este una minoră. Puteți continua să conduceți mașina în siguranță până la următorul service auto pentru diagnosticare și remediere.

Însă, dacă observați că martorul motorului, care are culoarea roșie, se aprinde în tabloul de bord, trebuie să opriți imediat motorul, deoarece aceasta reprezintă o problemă extrem de gravă.

Martorii din bord sunt foarte importanti. Nu ii neglija cand apar, mai ales daca sunt de culoare rosie.