24 iunie 2024

Drojdie inactiva vs L-cisteina: ce ar trebui sa folosesti?

drojdie inactiva

Ca brutar, esti mereu in cautarea ingredientelor care te pot ajuta sa faci o paine mai buna si mai delicioasa. Doua astfel de ingrediente care au castigat popularitate in ultimii ani sunt drojdia inactiva si L-cisteina.

Te intrebi ce sunt si ce rol au in coacere? Continua sa citesti si descopera diferentele dintre drojdia inactiva si L-cisteina!

Mai intai, sa definim care sunt aceste ingrediente!

Ce este drojdia inactiva?

Acest tip de drojdie este un produs secundar al procesului de fabricare a berii. Este o sursa naturala de proteine, fibre si vitamine B si este folosita in mod obisnuit in fabricarea painii pentru a imbunatati rezistenta aluatului, a creste volumul si a imbunatati aroma.

Ce este L-cisteina?

L-cisteina, pe de alta parte, este un aminoacid sintetic care este adesea adaugat in aluat ca agent reducator. Scopul sau principal este de a imbunatati elasticitatea aluatului.

Continua sa citesti si descopera cele doua ingrediente in functie de beneficiile si dezavantajele lor!

Drojdia inactiva este o alegere excelenta pentru brutarii care vor sa foloseasca ingrediente naturale si sanatoase in painea lor. Este o sursa bogata de nutrienti si are mai multe beneficii pentru fabricarea painii, printre care:

  • Rezistenta imbunatatita a aluatului: proteinele din drojdia inactiva ajuta la intarirea retelei de gluten din aluat, facandu-l mai elastic si mai usor de modelat.
  • Aroma imbunatatita: drojdia contine compusi  care pot imbunatati gustul si aroma painii. Poate adauga note de nuci, fructe si dulceata painii.
  • Durata de valabilitate crescuta: poate prelungi duratei de valabilitate a painii prin incetinirea invechirii.

Printre dezavantajele folosirii acestui tip de drojdie este ca nu actioneaza ca si agent de crestere, dar si gustul. Chiar daca multe persoane vor aprecia aroma pe care drojdia inactiva o da aluatului, exista si persoane care nu o vor aprecia.

Desi L-cisteina are beneficiile sale, are si cateva dezavantaje de care brutarii ar trebui sa fie constienti.

La fel ca si drojdia inactiva, L-cisteina este folosita pentru a face aluatul mai elastic si usor de manevrat. Totusi, L-cisteina fiind un compus sintetic are si mai multe dezavantaje:

  • Sintetic: L-cisteina este un aminoacid sintetic care nu se gaseste in natura.
  • Riscuri potentiale pentru sanatate: L-cisteina a fost legata de mai multe probleme de sanatate, inclusiv reactii alergice, probleme respiratorii si potentiale efecte cancerigene.
  • Functionalitate limitata: L-cisteina este folosita in principal ca agent reducator pentru a imbunatati elasticitatea aluatului. Nu are aceleasi beneficii pentru rezistenta aluatului, aroma si termenul de valabilitate ca drojdia inactiva.

Dupa ce am luat in considerare beneficiile si dezavantajele ambelor ingrediente, este clar ca drojdia inactiva este o alegere mai buna pentru brutarii care vor sa foloseasca ingrediente naturale si sanatoase in painea lor.

Daca ai decis ca este timpul sa folosesti si tu drojdie inactiva in alaturile tale, trebuie sa stii ca nu exista o alegere mai buna decat Lesaffre. Folosind drojdia de la Lesaffre in produsele tale, poti obtine rezultate mai bune, constante, in plus painea este delicioasa, hranitoare si sanatoasa.

Cu produsele lor de inalta calitate si angajamentul fata de sustenabilitate, poti fi sigur ca obtii cele mai bune rezultate posibile.

Asadar, daca esti un brutar care vrea sa foloseasca cele mai bune ingrediente posibile in painea sa, drojdia inactiva de la Lesaffre este alegerea potrivita pentru tine.