14 iunie 2024

Trebuie sa efectuezi analiza de risc la securitatea fizica? Iata ce pasi sunt necesari!

analiza de risc

Masurile de protectie a sigurantei joaca un rol crucial in securizarea bunurilor si a persoanelor in diferite medii, cum ar fi spatiile comerciale, institutiile publice, sediile companiilor din diverse industri, dar si la nivel rezidential. Pentru a putea opune rezistenta in fata potentialelor amenintari, este necesar ca cei responsabili de gestionarea acestor medii sa aiba o abordare caracterizata de proactivitate, care sa includa analiza de risc la securitatea fizica. 

Aceasta verificare periodica este chiar obligatorie, in unele cazuri, iar ea isi propune sa identifice si sa evalueze amenintarile potentiale si toate vulnerabilitatile existente. In baza verificarilor efectuate, pot fi selectate si implementate si masurile prin care amenintarile sa fie anihilate. Afla care sunt entitatile obligate sa efectueze analiza de risc, dar si cine te poate ajuta cu acest proces, daca te incadrezi printre cei obligati.

Analiza de risc – concept si obligativitate

Legea 333 din 2003, in cadrul articolului 66, mentioneaza ca sunt obligate sa efectueze analiza de risc societatile comerciale, indiferent de forma de organizare (SRL, SA, SCS, SNC, SCA), regiile autonome, institutiile publice nationale, ministerele, institutele de dezvoltare si cercetare, dar si orice alta organizatie care detine bunuri sau valori.

Analiza de risc la securitatea fizica este un proces foarte bine structurat, in baza caruia sunt evaluate riscurile si amenintarile care pot afecta securitatea unui sistem sau a unei entitati fizice. In baza analizei, sunt identificate amenintarile potentiale, dar si masurile prin care acestea pot fi combatute. Scopul final este cel de a reduce pe cat posibil riscurile si de a maximiza starea de siguranta a bunurilor sau persoanelor vizate. 

O astfel de analiza poate fi efectuata doar de catre profesionisti din domeniul securitatii. In baza procesului rezulta si un document prin care entitatile obligate sa efectueze analiza pot dovedi ca aceasta sarcina a fost indeplinita. Iata care sunt pasii urmati in cadrul oricarei analize de acest fel:

  1. Sunt identificate toate activele, precum si valoarea pe care o au acestea. Este esential sa se identifice activitatile, cladirile, informatiile si alte elemente fizice care trebuie protejate. Doar in baza unei evaluari minutioase pot fi stabilite prioritatile in materie de masuri de protectie a sigurantei bunurilor si persoanelor implicate.
  • Sunt definite potentialele amenintari. Pe lista riscurilor ar putea fi incluse actele de vandalism, furtul, incendiile, inundatiile etc.
  • Sunt evaluate vulnerabilitatile existente. In mod normal, fiecare entitate vizata de o astfel de analiza are deja implementate o serie de masuri de protectie. Analiza verifica aceste masuri si identifica punctele care ar putea fi exploatate de amenintarile externe. De asemenea, sunt identificate si lipsurile de la nivelul sistemelor de securitate.
  • Evaluarea probabilitatii si impactului. Se face o estimare a probabilitatii de manifestare a amenintarilor, precum si a impactului care ar putea fi resimtit la nivelul bunurilor sau persoanelor, ca urmare a manifestarii lor.  
  • Dezvoltarea strategiilor pentru diminuarea riscurilor. In urma acestor verificari, sunt elaborate strategiile si masurile care pot fi implementate pentru imbunatatirea gradului de securitate. 

Pe MAOProtect.ro gasesti informatii despre cum poti beneficia si tu de o analiza de risc efectuata de o firma profesionista, cu experienta in acest domeniu!