13 iunie 2024

Plosnitele de pat: un dușman în propria casă

Plosnitele de pat au apărut pe Pământ cu aproximativ 40 de milioane de ani înaintea oamenilor și evoluția lor a fost puternic avantajată de condițiile de mediu. Astăzi, aceste insecte au devenit un dușman al liniștii în locuințele noastre, întrucât prezenta lor s-a intensificat. Plosnita de pat (Cimex lectularius) poate provoca reacții alergice și disconfort, transformându-se într-o problemă majoră pentru cei care se confruntă cu infestarea lor. În acest articol, vom explora modul în care aceste insecte s-au adaptat la viața în apropierea oamenilor și ce soluții există pentru a combate infestarea cu plosnite de pat.

Cum recunoști o plosnita de pat?

Plosnitele de pat sunt insecte hematofage parazite, de culoare brun-roșcată și mărimi de aproximativ 4-5 milimetri. Au corpul oval, turtit dorso-ventral, aripile atrofiate și un miros specific, neplăcut. Acestea pot fi identificate prin ochii proeminenți, două antene și o trompă folosită pentru a te înțepa.

Cum trăiește și se înmulțește o plosnita de pat?

O femelă de plosnita de pat poate depune între 200 și 500 de ouă în timpul vieții, iar perioada de evoluție de la ou la adult variază între 48 și 80 de zile, în funcție de temperatura și hrana. Durata totală de viață a unei plosnite este de aproximativ 10 luni.

De ce sunt dăunătoare plosnitele de pat?

Deși plosnitele de pat nu transmit boli periculoase la oameni, ele pot provoca stări de neliniște, reacții alergice, infecții la nivelul pielii și tulburări ale somnului.

Cum ajunge în casă plosnita de pat?

Plosnitele de pat pot ajunge în casă prin mobila, saltele și mobilier tapitat sau pot fi aduse în valize, genți și îmbrăcăminte.

Cum se poate preveni infestarea cu plosnite de pat?

Pentru a preveni infestarea cu plosnite de pat, trebuie să evitați să aduceți în casă saltele sau piese de mobilier găsite afară și să puneți hainele cumpărate de la second hand într-un sac de plastic, pe care să-l puneți timp de 30 de minute în uscătorul de rufe, la minim 60 grade Celsius.

Cum poți scăpa definitiv de plosnite de pat?

Cel mai indicat este să apelați la o echipă de specialiști în dezinsecție, care vor folosi instrumente și substanțe eficiente.

Aceasta metoda presupune utilizarea unor substante biologice care sunt mai putin toxice pentru mediul inconjurator si pentru oameni, dar care sunt in continuare eficiente in combaterea plosnitelor de pat. Aceasta abordare poate fi mai sigura pentru familiile cu copii mici, animale de companie sau persoane cu alergii.

Etapa 1

In prima etapa a tratamentului ecologic, se vor aplica solutii pe baza de ingrediente naturale si enzime care vor descompune si deteriora exoscheletul plosnitelor de pat, ducand la deshidratarea si moartea acestora. Aceasta etapa se concentreaza in principal pe eliminarea plosnitelor adulte.

Etapa 2

La fel ca in cazul metodei chimice, a doua etapa va avea loc la 18-21 de zile dupa prima interventie. Scopul acestei etape este de a actiona asupra puilor care au eclozat din oua in intervalul dintre cele doua tratamente si a insectelor care au ajuns la maturitate. In aceasta etapa, se vor aplica din nou solutiile naturale pentru a mentine rezultatele obtinute si a preveni reinfectarea.

Indiferent de metoda aleasa, este esential sa se respecte cu atentie instructiunile si recomandarile echipei de profesionisti pentru a obtine cele mai bune rezultate si a elimina in mod eficient infestarea cu plosnite de pat.

Înainte și după sosirea echipei de profesioniști există câteva reguli pe care trebuie să le respecți pentru a te asigura că vei beneficia de cele mai bune rezultate posibile în ceea ce privește combaterea ploșnițelor de pat.

Pregătirea locuinței înaintea intervenției este esențială pentru a asigura accesul facil al tehnicienilor la toate zonele afectate. În acest sens, se recomandă golirea dulapurilor de haine și a sertarelor comodelor de lenjerii de pat, precum și plasarea articolelor de îmbrăcăminte în uscătorul de rufe, la cea mai ridicată temperatură pentru 30 de minute, pentru a distruge ploșnițele de pat și ouăle acestora. În plus, este important să aspiri prin toată casa și să păstrezi toate hainele în saci de plastic închisi pentru a ușura accesul echipelor de dezinsecție.

În timpul intervenției, nu va fi necesar să părăsești locuința, deoarece substanțele folosite nu sunt nocive pentru oameni.

După intervenția echipei de dezinsecție, este recomandat să rămâi în afara locuinței timp de cel puțin 60 de minute în cazul intervențiilor cu substanțe chimice. După revenirea în casă, se sugerează aerisirea camerei timp de cel puțin 2 ore și evitarea spălării pardoselii pentru cel puțin 6 ore.

Între prima și a doua etapă de dezinsectie a ploșnițelor de pat, este necesar să aspiri în fiecare zi și să golești sacul aspiratorului într-un sac de gunoi sigilat pe care să îl arunci imediat pentru a evita răspândirea infestării în restul casei.

Dupa finalizarea unei interventii de combatere a plosnitelor de pat, este necesar sa se emita anumite documente pentru a atesta serviciile prestate si pentru a garanta calitatea si eficacitatea acestora. In acest sens, tehnicienii Companiei DDD emit un proces verbal de receptie a lucrarilor, care cuprinde o serie de informatii importante, precum substantele utilizate, numarul lotului de fabricatie, metodele de aplicare, cantitatea de substanta aplicata, dilutia, norma de aplicare, suprafata tratata, gradul de infestare detectat si recomandarile catre beneficiar. Acest document include si garantia oferita de companie.

Pentru a facilita plata serviciilor, Compania DDD accepta plata atat cash, cat si cu cardul. De asemenea, se accepta plata cu Card Avantaj in pana la 6 rate egale fara dobanda. Operatorii companiei vor emite intotdeauna o factura fiscala si un bon, care vor fi insotite de o casa de marcat portabila. Este important de mentionat ca nu se va presta niciun serviciu DDD fara emiterea facturii fiscale, iar aceasta si procesul verbal reprezinta documente oficiale care atesta serviciile prestate.

In cazul in care este necesar, operatorii companiei pot furniza o copie a avizului de punere pe piata emis de Comisia Nationala de Produse Biocide din cadrul Ministerului Sanatatii, pentru produsele utilizate in cadrul serviciilor prestate.

Pentru a raspunde la o intrebare frecventa referitoare la costurile de eliminare a plosnitelor de pat, Compania DDD a creat programul „SleepSafe Pest Control”, care garanteaza eliminarea definitiva a acestor daunatori. Costurile finale ale procedurilor depind de numarul de camere din locatie si sunt afisate pe site-ul companiei. Este important de mentionat ca, pe langa preturile accesibile, Compania DDD ofera garantie pentru serviciile de dezinsectie contra plosnitelor de pat. Aceasta garantie poate ajunge la 300% si poate include repetarea interventiei sau restituirea integrala a contravalorii acesteia, in cazul in care beneficiarul nu este pe deplin multumit de rezultate. In plus, operatorii Companiei DDD vor prepara substantele in fata clientului, astfel incat sa se elimine din start orice temere legata de calitatea si eficacitatea serviciilor prestate.