Pregătește-ți grădina pentru primăvară: sfaturi utile de care să ții cont

Fotografie de Karolina Grabowska pe Pexels.com
Venirea primăverii este mai mult decât un prilej de bucurie pentru toți membrii unei familii. După o iarnă lungă și friguroasă, cu toții așteaptă încălzirea vremii pentru a se dezmorți făcând activități prin curte. Primăvara mai este numită și ”anotimpul renașterii”, întrucât toate plantele încep să își recape verdele natural. Dacă te numeri printre norocoșii care locuiesc la casă și care se bucură de o grădină proprie, atunci cu siguranță ai în minte câteva idei pentru amenajarea acesteia. Nimic nu se compară cu o după amiază relaxantă în grădină alături de un ceai și de o carte bună.
Este important să ții cont de sfaturile de mai jos pentru a-ți pregăti și amenaja grădina pentru sezonul cald!
· Curățarea și afânarea solului
Imediat ce s-a dezghețat pământul, specialiștii în domeniu îți recomandă să cureți solul de resturile vegetale de tulpini, plante și rădăcini, pe care ulterior le poți transforma într-un compost care va funcționa ca un îngrășământ atât pentru copaci, cât și pentru flori. Tot cu acest rol mai acționează asupra solului și zațul de cafea sau cenușa. Pentru ca pământul să se aerisească este obligatorie afânarea acestuia. Această operațiune poate fi realizată atât manual, cu sapa, cât și mecanic cu echipamente mecanice speciale.
· Altoirea pomilor
La începutul primăverii trebuie pregătiți și copacii. Astfel, toți pomii fructiferi au nevoie de această operațiune pentru a le asigura rodul pe tot parcursul sezonului. De asemenea, cosmetizarea coroanelor acestora elimină riscurile de răspândire a anumitor boli. Tot acum este momentul să descoperi atomizoarele de stropit care vor lupta împreună cu tine împotriva dăunătorilor. Pe egospodarul.ro găsești o gamă largă de astfel de dispozitive care te vor ajuta în gospodărie.
· Pregătirea gazonului
Specialiștii în domeniu recomandă să te apuci de cosmetizarea gazonului atunci când ești sigur ca nu vor mai exista temperaturi negative afară, respectiv pe final de aprilie, început de mai. Dacă ți-ai propus să însămânțezi, atunci trebuie să ai terenul pregătit în prealabil, adică să fie tasat și fertilizat.
· Plantarea
Pentru plantarea diverselor flori aromatice, verdețuri sau legume, însă și bulbi de diferite flori ornamentale, lunile martie și aprilie sunt perfecte. Dacă temperatura de afară permite, poți, de asemenea, să transferi în grădină și plantele pe care le-ai protejat iarna de frig, însă și să te ocupi de îndesirea anumitor copaci sau flori din curtea ta.
· Terasă
Dacă spațiul îți permite, atunci nu ar trebui să ratezi ocazia de a-ți amenaja o terasă unde te vei putea relaxa alături de familia ta. Pentru a-ți asigura un minim de confort, investiția nu ar trebui să fie foarte mare. Vei avea nevoie de o canapea, două fotolii și de o măsuță de cafea. Opțional, poți alege să decorezi spațiul cu niște felinare sau cu lumânări care vor completa tabloul unei atmosfere romantice.
Pentru a te bucura de un sezon de primăvară-vară înconjurat de natură, în confortul propriei tale locuințe, ține cont de sugestiile de mai sus privind pregătirea și amenajarea grădinii!