Cum să creezi un colț de joacă magic pentru copii
Copiii au nevoie de un spațiu special unde să se joace, să își imagineze și să își exploreze creativitatea. Studiile care abordează psihologia educației punctează importanța amenajărilor din cameră pentru dezvoltarea cognitivă a micuților.
Astfel, un colț de joacă bine amenajat poate deveni o lume magică pentru ei, plină de aventuri și povești cu final fericit. Tocmai de aceea, execuția unui proiect casa trebuie să țină cont și de nevoile prichindeilor. Vrei să obții rezultatele dorite, dar nu știi de unde să începi? Mai jos poți descoperi câteva surse de inspirație pentru crearea unui spațiu confortabil și interactiv.
Recomandări pentru crearea unui spațiu de joacă acasă
Ești în plin proces de renovare sau ai investit deja într-un proiect casa nou? Decorarea unui loc de joacă ar trebui să devină o prioritate, mai ales dacă îți dorești ca cei mici să se dezvolte armonios. Însă, pentru a obține un design echilibrat e important să bifezi câteva etape:
- Stabilește locul de joacă
Alege o zonă din casă care să fie dedicată exclusiv jocului. Este mult mai util atât pentru tine, cât și pentru cei mici să aibă un loc special. Astfel, casa va rămâne întotdeauna ordonată. Poate fi o cameră separată, un colț al dormitorului sau chiar o zonă în aer liber, amplasată în grădină. Poți încerca să delimitezi cu ajutorul unor perdele, covoare sau piese de mobilier colorat.
- Optează pentru o tematică
Chit că ai fetiță sau băiat, lasă-ți imaginația să lucreze! Poți crea o zonă de joacă inspirată din poveștile preferate ale copiilor tăi. Fii atent/ă la filmele lor favorite sau chiar la pasiunile care îi animă. Cei mici vor fi foarte încântați când vor vedea că ești atent la dorințele lor. De exemplu, poți amenaja o cabană în pădure, un castel de prințese, o navă spațială sau chiar un atelier de artă.
- Nu uita de alegerea mobilierului adecvat
Poți opta pentru corturi interioare, tobogane, balansoare, căsuțe de joacă sau măsuțe cu oglindă. Este recomandat ca locul să aibă câteva spații pentru integrarea jucăriilor. Ai putea să integrezi niște dulăpioare sau cutii pentru depozitare. Te vor scuti de munca de la finalul zilei, când va trebui să strângi toate lucrurile și să le pui la locul lor. În cazul unor proiecte case mici, optează pentru mobilier multifuncțional, dar în același timp durabil.
- Implică-te în proiecte DIY
Ce-ai zice dacă ai ieși puțin din tipare și ți-ai da frâu liber imaginației? Creează împreună cu cei mici un atelier de creație. Adaptează mobilierul vechi sau gândește-te la ceva ce puteți confecționa rapid. Proiectele DIY reprezintă o modalitate excelentă de a petrece timp de calitate alături de micuți. La final, vei transforma activitatea într-un proiect casa care îți va aduce multe prilejuri de bucurie.
- Adaugă elemente decorative
Înfrumusețează colțul de joacă cu elemente care să completeze tematica aleasă. Niște idei ar fi posterele, tablourile, jucăriile de pluș, pernele colorate sau chiar ghirlandele luminoase. Cei mici vor fi încântați și curioși să descopere universul pe care l-ai creat special pentru ei. Însă, nu uita să ții cont și de părerea lor și să-i implici în proces. În definitivarea unor proiecte casa personalizate, este esențial să incluzi jucării care să răspundă preferințelor copiilor.
Indiferent de alegerea tematicii sau a mobilierului, crearea unui colț de joacă pentru copii va conferi locuinței mai multă culoare.
Urmează sfaturile de mai sus și bucură-te de o atmosferă primitoare!