Eveniment
Editorial
Educatie
Sanatate
Bioterapie
Marketing
Moda
Turism
Jurnal de calatorie
Noutati in constructii
Tehnologie IT
Bine de stiut
Opinii
Galeria de arta
Servicii
Graphicdesign
Creare pagini web
Publicitate pe internet
  

Tehnologie IT

Cum pot sa demarez o afacere pe Internet

de Sorin Matei
webdesigner la MdsDesign.ro

www.mdsdesign.roe-mail:office@mdsdesign.ro


Datorita Internetului, modul in care se fac afaceri se schimba in fiecare secunda. In noua economie nu mai este nevoie sa ai birou. Tehnologia moderna, obtinuta la preturi din ce in ce mai accesibile face ca lumea afacerilor sa se transfere, pe nesimtite, in plan virtual.
      Dezvoltarea tehnologica a permis ca la ora actuala Internetul sa devina un puternic instrument de marketing si un canal de distributie similar ca potential celor clasice, dar cu costuri extrem de scazute. In timp ce unele firme folosesc Internetul pentru a lucra pentru prima oara in mod direct cu clientii lor, altele il utilizeaza pentru a-si intensifica relatiile cu partenerii comerciali sau a gasi altii noi, pentru a obtine informatii de ultima ora sau pentru a-si lichida stocurile prin licitatii online.
       Internetul permite companiilor sa-si reduca dramatic costurile de-a lungul retelelor de distributie. In present, asistam la nasterea unor piete electronice supereficiente care pot aduce la un loc cumparatori si vanzatori care pana acum nu aveau unde sa se intalneasca.
      O afacere demarata pe internet, sau care incearca sa foloseasca acest mod de comunicare pentru a-si dezvolta infrastructura ofline, nu insemna numai un site bine realizat. Bineinteles ca aceasta ramane o conditie obligatorie, insa, in ultima perioda, "greutatea' unui site a trecut din plan grafic in cel al calitatii continutului si a modalitatii in care informatia poate intra in posesia potentialului client.
      O solutie web pentru afacerea dumneavoastra trebuie sa contina pe langa partea tehnica reprezentata de realizarea site-ului si mecanisme conexe care sa scoata in evidenta oferta propusa. De asemenea, activitatea in plan virtual trebuie sustinuta cu o eficienta campanie offline, demarata prin mijloace clasice.
      Pentru a intelege mai usor detaliile problematicii, vom examina, ca exemplu, posibilitatile de eficientizare a activitatii unei agentii imobiliare (in contextul in care, in Romania, afacerile imobiliare se dezvolta exponential), prin extinderea mijloacelor clasice si pe Internet.
      In primul rand, este necesara construirea unui site bazat pe o tehnologie client-server care sa permita realizare si exploatarea unei baze de date interactive, capabila sa permita afisarea si furnizarea fara probleme, de informatii catre potentialii clienti. In contextul in care piata romaneasca este dominata, la captolul hosting(gazduire) de catre servere Unix, sau Linux, cea mai folosita platforma pentru realizarea aplicatiilor client-server se bazeaza pe tehnologia PHP combinata cu sistemul de baze de date MySql, care au marele avantaj ca sunt gratuite si nu necesita licenta. Se poate opta si pentru varianta Microsoft(implicit=licenta), a tehnologiei client-server, respectiv ASP, iar in cazul in care acest lucru nu deranjeaza, se poate opta pentru o formula bazata pe Java Server Pages, cu aplicatii programate in Java, insa pentru hosting, deocamdata, ofertele cele mai viabile, in acest caz, sunt oferite de provideri din strainatate.
       Se mai poate vorbi de ColdFusion, insa, la noi acest suport pentru programarea aplicatiilor web este folosit extrem de rar. De asemenea, pentru aplicatiile CGI(baza tehnologiei client-server) se poate folosi si Perl, un mediu de programare extrem de efficient, insa considerat extrem de greoi (de la aparitia PHP-ului). Aceste medii de programare si in special PHP-ul(parerea mea monser) pot fi combinate, in mod fericit si eficient cu tehnologia Flash, la moda, in prezent, in materie de realizare a interfetelor site-urilor de success.
      In cazul unei agentii imobiliare, aplicatia Internet ese absolut necesara sa fie combinata cu o varianta offline, capabila sa gestioneze o baza de date care va contine si amanunte referitoare la tranzactiile realizate, portofoliul concret si modificarile aduse acestuia, clientii si eventual frecventa cu care acestia au revenit, etc. O astefel de baza de date este necesara datorita accesibilitatii mult mai facile si a evitarii evetualelor blocaje determinate de proasta functionare a retelelor Internet, lucru frecvent intalnit prin partile noastre.
      MdsDesign va ofera un pachet de programe software, destinat agentiilor imobiliare, care contine varianta de utilizare si administrare a unui site de profil, fara a fi necesar personal calificat. Ca bonus la aceasta oferta va este oferit un program offline, usor de insatalat pe calculatorul dumneavoastra care poate sa gestioneze in mod efficient baza de date referitoare la ofertele imobiliare de care dispuneti la un moment dat. Produsul software poate sa va ofere, ori de cate ori aveti nevoie, rapoarte concrete, referitoare la activitatea curenta: vanzari-cumparari, zone preferate, tip de imobil solicitat mai des, clienti, preturi medii, etc. In mod obligatoriu, site-ul va contine informatii practice referitoare la legislatia in vigoare din domeniu, modalitatile practice prin care poate fi finantata cumpararea unui imobil, etapele necesare pentru derularea unei tranzactii.
      Detalii suplimentare puteti obtine abonandu-va gratuit la newsletter-ul de pe site-ul www.mdsdesign.ro , prin pagina de contact.
      Un aspect destul de neglijat la noi se refera la posibilitatea acesarii ofertei fimelor prin intermediul telefoniei mobile. Un site WAP poate interactiona mult mai eficient si usor cu viitorii clienti. Potentialul site-ului WAP poate fi valorificat in contextul in care telefonia mobila, in Romania, are a rata de dezvoltare si extindere extrem de ridicata. In plus, exista avantajul ca o oferta poate fi accestata mult mai usor si comod de catre un utilizator de telefonie mobila, iar, uneori, lipsa acesului la Internet poate cauza efecte negative asupra promovarii afacerii dumneavoastra online.
      Un avantaj demn de luat in seama este acela ca noile dispozitive periferice din telefonia mobila permit si portarea unor anumite tipuri de baze de date, existand posibilitatea ca potentialul client sa intre in posesia ofertei extrem de diversificate si amanuntite oferite de firma voastra. Printr-o optimizare specifica, practic orice oferta introdusa in baza de date poate fi accesabila de la distanta prin telefonul mobil. www.mdsdesign.ro posibilitatea ca prin folosirea standardelor WML(limbaj specific tehnologiei WAP) si PHP sa creeze posibilitatea accesarii pe telefonul dumneavoastra compatibil WAP a unei baze de date MySql, care sa contina, in format text, oferta dumneavoastra.
      Indiferent ce tehnologiii ati folosi, atat online cat si offline, acestea nu va pot aduce aduce clienti suplimentari decat in masura in care afacerea dumneavoastra este promovata printr-un marketing eficient. Pe langa traditionalele oferte publicate in presa, se pot folosi cu mult success campanile de emailing, prin care in urma constituirii unei baze de date cu potentiali clienti, oferta dumneavoastra poate fi transmisa periodic prin email, in mod automat, astfel incat sa exite, permanent, focalizata atentia asupra firmei pe care o conduceti. Pentru a evita eventualele reprosuri legate de spamming(trimiterea de email-uri fara acceptul persoanei vizate), se poate apela la varianta de incriere gratuita pentru un newsletter, care sa ofere periodic informatii atat despre oferta concreta a firmei cat si despre noutati de interes aparute in domeniu).
      Eficienta acestei campanii poate fi judecata in contextual in care, in ultima perioada, numarul utilizatorilor frecventi de Internet a crescut semnificativ. Ramane, doar sa le atrageti atentia asupra ofertei dumneavoastre. In perioada de impunere pe piata, o campanie de emailing trebuie combinata cu o actvitate sustinuta de promovare offline(fluturase, stickere, brosuri, cataloage, pliante, carti de vizita, anunturi in mass media locala, eventual centrala). Solicitarile in materie de grafica publicitara le putei adresa pe site-ul www.bizmds.com/graphicdesign.htm Consultanta in domeniu este gratuita!
      Pentru ca investitia in site-ul dumneavoastra sa fie eficienta este necesar ca acesta sa fie vizulizat intr-o pozitie cat mai avansata in top-ul cautarilor efectuate de motoarele de cautare. Ganditi-va ce sanse aveti ca un client sa acceseze oferta voastra de pe Internet atunca cand in urma selectiilor realizate de un astfel de motor (ex. Google), sunteti plasat pe pagina 1.534 din 1.300.234 de rezultate afisate. Pentru aceasta este necesara optimizarea site-ului pentru motoare de cautare, respective , alcatuirea unei structuri a acestuia care sa permita identificarea paginii web, mult mai eficienta, de catre senzorii(robotii) motoarelor de cautare.
      Sa presupunem ca dupa un anumit interval de timp(de preferabil destul de scurt), deveniti extrem de cunoscut online, existand posibilitatea ca aproximativ o mie de potentiali clienti sa va transmita, zilnic, solicitarile lor de informatii. Eu zic ca si o suta ar fi destui…Cum veti gestiona relatia cu acesti clienti.Veti putea raspunde oportun la solicitarile lor. De unde stiti ca nu ati mai fost contactat de acelasi client pe aceeasi problema? Cum va puteti da seama ca un client a revenit dupa un an cu o alta solocitare. Cum puteti gestiona prezenta unui client si cum putei vizualiza solicitarile sale anterioare. Este un client serios?Cum puteti sa il introduceti in baza dumneavoastra de date pentru ca ulterior sa-i puteti transmite online noile dumneavoastra oferte?
      Pentru gestionarea relatiilor cu clientii, www.mdsdesign.ro va propune ca oferta un sistem CRM (managementul relatiilor cu clientii), care poate fi adaptat cerintelor si necesitatilor firmei dumneavoastra. Detalii despre sistemul CRM oferit de MdsDesign le puteti obtine din oferta accesabila la www.bizmds.com/crm.htm sau in urma inscrierii gratuite pe newsletter-ul site-ului www.mdsdesign.ro. Gratuit, la achizitionarea sistem-ului CRM se ofera o facilitate de autoresponder, care are posibilitatea sa ofere raspunsuri automate la clientii noi, care apeleaza la serviciile firmei dumneavoastra.
      Am ales, ca exemlu, cazul unei agentii imobiliare insa vasta tehnologie internet poate fi folosita in majoritatea afacerilor derulate, pana acum prin metode clasice. Ganditi-va ca aceste aspecte pot fi adaptate cu usurinta la: agentii de turism, agentii de asigurari, farmacii, cabinete de avocatura sau oriunde exista o oferta concreta, comensurata in termini reali, valorici.
      Nu trebuie uitata o sintagma din ce in ce mai des utilizata si la noi: "Cine nu este pe Internet nu exista!".


job