Eveniment
Editorial
Educatie
Sanatate
Bioterapie
Marketing
Moda
Turism
Jurnal de calatorie
Noutati in constructii
Tehnologie IT
Bine de stiut
Opinii
Galeria de arta
Servicii
Graphicdesign
Creare pagini web
Publicitate pe internet
  

Tehnologii moderne in constructii

Instalatiile de incalzire solara

de ing. Constantin Branca
www.mobinstal.rosau e-mail:mobinstal@email.ro      Prepararea apei calde menajere si aportul de caldura cu ajutorul energiei solare este o solutie des intalnita in tarile din Uniunea Europeana. Recent, la Freiburg (26 - 27 iunie), in "capitala solara" a Germaniai, a avut loc Conferinta Europeana asupra Energiei Termo-Solare. Situat in inima Europei, orasul Freiburg a gazduit cel mai mare targ al Industriei Solare din Europa, "Intersolar".
Detinand o cota de 50%, Germania reprezinta cea mai mare piata din Europa pentru colectoare solare. In ultimii 10 ani s-a dezvoltat o industrie cu un viitor promitator.
      Schimbarile climaterice si epuizarea combustibililor conventionali cer dezvolatrea sustinuta a energiilor regenerative. Cum Romania beneficiaza annual de multe zile in care soarele isi face aparitaia, exploatarea radiatiilor solare pentru obtinerea apei calde este o solutie. Cum este posibil?
      Colectoarele utilizate au nivelul vidului foarte inaintat. Tuburile Mazdon lucreaza dupa principiul Heat-Pipe. Conform acestui principiu, tubul nu este strabatut de agentul termic lichid (glicol) al circuitului instalatiei solare, fiecare tub avand un circuit propriu. Datorita tehnicii de vid a tuburilor colectoare se obtine izolare termica maxima, iar pierderile prin radiatie termica sunt reduse. Stratul absorbant de inalta calitate, tip TINOX, depus pe suportul de cupru, are un randament ridicat furnizand pana la 15% mai multa energie decat absorbantii de pana in prezent.
      Absorbantul si tubul Heat-Pipe sunt amplasate intr-un tub de sticla in care este vid de 10e-8 bar. Acest vid creeaza izolare termica aproape completa, tipica acestui model. Daca in tub ar fi fost aer, acesta devenea o piedica in calea captarii razelor solare. Trebuie mentionat faptul ca sticla din care sunt confectionate tuburile are un continut mic de elemente metalice. Tubul Heat-Pipe contine cca. 4 ml de apa sub vid. Acest lucru are drept efect vaporizarea lichidului din interiorul tubului la 25 grade C. Vaporii de apa urca apoi in tubul termic (cu inclinatie de 30 grade) spre condensator. Transferul termic spre circuitul instalatiei solare se realizeaza prin condensator. Vaporii de apa din interiorul tubului Heat-Pipe se transforma in lichid, prin autoracire in condensator si se reintorc in tubul termic unde se transforma din nou in vapori.
      Colectoarele Mazdon ofera un grad ridicat de exploatare anuala, chiar si in cazul temperaturilor extrem de joase sau radiatie solara difuza (cca. 40% din radiatia anuala). Tuburile Mazdon cu vid realizeaza performante formidabile. Suntem mai bogati la capitolul acoperire solara decat multe tari din UE. Soarele ofera cu darnicie pamantului romanesc energie: circa 1200-1600kwh/mp/an. Aceasta reprezinta o sursa inepuizabila de energie termica gratuita.
      Durata perioadei insorite in Romania este de aproximativ 2000 de ore pe an (in Germania intre 1300-1900 ore pe an). Din aceasta cantitate de energie, se poate capta intre 600 - 800 kwh/mp/an. In acest scop va prezentam doua sisteme de colectoare solare:
      a) Tip panou Heliostar, cu vid si kripton;
      b) Tip tuburi Mazdon, cu vid.
      Cunoasterea necesarului zilnic de apa calda este o conditie importanta pentru determinarea capacitatii rezervorului de apa calda si a dimensiunilor instalatiei solare. La dimensionarea campului de colectori, respectiv a marimii rezervorului, trebuie sa se fac diferentiere intre:
      - incalzirea solara a apei menajere;
      - incalzirea solara a apei menajere si aport la incalzire;
      - incalzirea solara a piscinelor.
      De exemplu, pentru incalzirea solara a apei menajere:
      a) calculul necesarului zilnic de apa calda: o persoana are nevoie de aproximativ 50-60 litri/zi la 50-55 grade C;
      b) stabilirea marimii (capacitatii) rezervorului: volumul rezervorului trebuie sa corespunda unui consum zilnic de apa calda de 1,5 - 2 ori mai mare decat necesarul calculat (factor de risc);
      c) stabilirea dimensiunilor campului colector: la un volum de 100 l al rezervorului este nevoie de cca. 1 mp suprafata de absorbtie;
      d) se vor avea in vedere date privind inclinatia si orientarea acoperisului, precum si date climatice.
      Detalii concrete referitoare la tehnologii moderne in constructiile de case le puteti obtine vizitand site-ul www.mobinstal.ro al firmei SC Mobinstal SRL Iasi.
      Se merita o astfel de investitie? Raspunsul nu poate fi decat afirmativ. Era combustibililor conventionali se apropie de sfarsit, conturandu-se tot mai mult era surselor regenerabile. Energia solara, vesnica, gratuita si nepoluanta, este o alternativa reala. Pe acest tip de energie nu se pot pune impozite si taxe, nu se pot stabili majorari de preturi.


job