Eveniment
Editorial
Educatie
Sanatate
Bioterapie
Marketing
Moda
Turism
Jurnal de calatorie
Noutati in constructii
Tehnologie IT
Bine de stiut
Opinii
Galeria de arta
Servicii
Graphicdesign
Creare pagini web
Publicitate pe internet
  

Este bine de stiut

Despre cresterea albinelor
e-mail:office@romanianweek.ro      In zilele calduroase de vara, vedem zburand din floare in floare o insecta cunoscuta sub numele de albina.
      Exista aproximativ 22.000 de specii de albine: albine taitoare de frunze, albina zidar,albina miner,albina de orhidee,albina fara ac,albina dulger,albina cuc etc.
      Dintre toate tipurile de albina cele mai cunoscute sunt albinele melifere care produc mierea.Ele polinizeaza nenumerate recolte si produc in fiecare an miere de o valoare imensa.
      Albinele molifere traiesc in colonii uriase(50.000-100.000 de indivizi) cu o organizare sociala complexa. Fiecare colonie are o regina.Regina este mai mare decat celelalte albine si depune toate oule colonii.
      Albinele traiesc in stup,cuibul lor se compune din faguri a caror fete sunt constituite din mici loje hexagonale numite alveole. Intr-un stup sunt trei feluri de albine:
      -albinele lucratoare
      -trantorii
      -matca(regina)
      ALBINELE LUCRATOARE- sunt cele mai numeroase(cateva zeci de mii)si au cel mai important rol in stup.Ele au grija de tineret, construiesc si repara cuibul, fac curatenie,aerisesc stupul batand repede din aripi,pazesc intrarea in stup,aduc hrana si hranesc larvele,dar nu depun oua. O albina lucratoare traieste doar aproximativ 6 saptamani a vetii ei adulte, ea are grija de oua si de larvele coloniei.Apoi ea ajuta la construirea fagurilor si la intretinerea cuibului.Ea ajunge strangatoare de hrana, aducand la cuib polen si nectar, pe care le depoziteaza in faguri ca rezerva pentru iarna.
      Albinele lucratoare au intodeauna foarte mult de lucru.Atunci cand se intoarce de la cules incarcata cu polen si nectar, o lucratoare este inconjurata de celelalte care ii iau povoara. Lucratoarele fac si celulele cuibului pe care le construiesc din ceara, substanta produsa de o glanda de pe partea de jos a abdomenului.Albinele i-au foi subtiri de ceara pe care o inmoaie cu gura pana cand este destul de moale pentru a fi folosita la constructie.
      Pe langa albinele lucratoare, in stup mai traiesc si cateva sute de albine de partea barbateasca, numite popular trantori. Ei sunt mai mari decat lucratoarele, au un zbor greoi si produc un zumzet puternic. Nu au ac si nu produc miere.Ei au numai rol de inmultire. Masculii se afla in cuib doar intr-o anumita perioada a anului. Toamna lucratoarele ii alunga din stup.
      In stup exista numai o matca , ce se numeste dupa corpul ei mare si abdomenul foarte dezvoltat. Singura ei functie este de a depune oua.
      Toate uneltele de care are nevoie o albina lucratoare sunt in ea. Pe fiecare din picioarele din fata are peri lungi , folositi pentru asi indeparta polenul de pe corp ca si o crescatura speciala, pentru curatirea antenelor. Pe picioarele medii se afla un sir de peri care ajuta la indepartarea polenului de pe piciarele din fata si un spin pentru recoltarea cerii de pe abdomen. Pe fiecare dintre picioarele din spate se afla un cos pentru polen.
      Intr-o zi frumoasa de primavara, matca zboara din stup, se inalta in aer insotita de trantori unde are loc imperecherea. Matca se intoarce in stup si dupa 2 zile incepe sa depuna oua (circa 3000 oua pe zi). Dupa 4 zile din fiecare ou iese cate o larva mica alba, fara picioare. Ele sunt hranite cu miere, polen si cu laptisor de matca.
      Albinele se inmultesc foarte repede si la un moment dat nu mai incap in stup. Atunci se produce un zumzet puternic si isi i-au zborul in roi.
      Catre toamna, albinele se pregatesc de iernat. Ele isi asigura rezerva de miere necesara, alungand trantorii, se inghesuie unele langa altele in mijlocul stupului. Astfel isi asigura caldura necesara.
      Cresterea si ingrijirea albinelor se numeste apicultura. Cresterea albinelor este o mai veche indeletnicire a poporului roman. Albinele se cresc in Campia Romana, N Dobrogei si in regiunile de deal, unde sunt cultivate multe plante cu flori bogate in nectar.
      Foloasele pe care le avem de la albine sunt foarte importante. Mierea este un aliment dulce, placut la gust, foarte hranitor si un bun medicament. Ceara are si ea diferite intrebuintari la fabricarea lumanarilor, a cremei de ghete. Propolisul si laptisorul de matca sunt folosite in medicina si in industria farmaceutica.
      Albina contribuie la polinizarea multor plante. Familiile de albine pot fi duse in culturile sau livezile cu pomi fructiferi unde se urmareste obtinerea unor cantitati mari de miere dar si realizarea polinizarii incrucisate.


job